SIKÇA SORULAN SORULAR

 

Ýþletmemde üretilen sütlerin yað oranlarýný arttýrmak istiyorum. Hangi yem çeþidi ile süt yað oranýný arttýrabilirim?

 Süt protein oraný önemli ölçüde hayvanýn kalýtsal özelliklerine baðlýdýr. Her ne kadar yüksek protein içeren yem kaynaklarý ile süt proteinin arttýrýldýðýna dair çalýþma sonuçlarý bulunmaktaysa da, elde edilen süt protein artýþý % 0.02-0.03 oranýný aþmamaktadýr. Süt sýðýrlarýnýn beslenmesinde en önemli unsur, hayvanýn genetik özellikleri ve fizyolojik dönemine uygun dengeli beslenmesidir.

 

Süt sýðýrlarýnda döl tutma problemlerinin en önemli sebebi nedir?

  Döl tutma problemi sadece ülkemizde deðil tüm dünyada, günümüz süt sýðýrcýlýðýnýn en önemli problemidir. Bunun sebebi genetik çalýþmalarla süt sýðýrlarýnýn süt verim kabiliyetleri arttýrýlýrken, döl verim kabiliyetlerinin olumsuz yönde etkilenmesidir. Yaþanan döl verim sýkýntýlarýnýn en aza indirilmesinde besleme konusunda yapýlacak en önemli uygulama, hayvanlarýn fizyolojik dönemlerine göre doðru besleme uygulamalarý yapýlmasý ve VKP (Vücut Kondüsyon Puaný) deðerlerinin devamlý takip edilmesidir. Yani hayvanlarýn farklý fizyolojik dönemlerde (doðumdan sonraki ilk 2 ay, kuru dönem gibi) aþýrý yaðlý ya da aþýrý zayýf olmamasýna dikkat edilmelidir. Özellikle kuru dönem ve laktasyon (süt verim dönemi) döneminin baþlangýcýnda yapýlan besleme uygulamalarý döl verim problemlerinin azaltýlmasýnda önem arz etmektedir. Genel uygulama olarak kuru dönem besleme uygulamalarýnda en çok göz ardý edilen dönem olmasýna raðmen, döl verim problemlerinin çözümünde anahtar bir dönemdir. Bu döneme yönelik ürün ve yemleme programlarý önerileri için HÝLVAN YEM teknik personelinden gerekli bilgiyi temin edebilirsiniz.

 

Süt Sýðýrý beslenmesinde kaba yem neden önemlidir?

  Süt sýðýrcýlýðýnýn baþarýsý öncelikle kaba yem kaynaklarýnýn kalitesine ve düþük maliyetle temin edilebilmesine baðlýdýr. Çünkü kaba yem süt sýðýrlarýnýn toplam rasyonunun % 40-60’ ýný oluþturmaktadýr. Bundan dolayý en yüksek kalitede mýsýr silajý üretimi için mýsýr silajý hazýrlanmasý konusunda birlikte çalýþtýðý yetiþtiricilere hizmet vermektedir.

 

Yem deðiþtirme dönemlerinde karþýlaþýlan ishal probleminin sebebi nedir?

  Süt sýðýrlarýnda beslediðimiz sadece süt hayvaný deðil, ayný zamanda rumen ve reticulum’da yaþayan canlý organizmalardýr. Midenin söz konusu iki bölmesinde yaþayan milyarlarca organizma hali hazýrda, kullanýlan yemleme programýna göre kendi içlerinde bir ekolojik denge oluþtururlar. Yem deðiþim dönemlerinde (kaba yem ya da fabrika yemi) toplam rasyonu oluþturan besin maddeleri ve özellikleri deðiþtiðinden, söz konusu organizma yýðýnýndaki ekolojik dengenin de bu deðiþim için bir alýþtýrma dönemine ihtiyacý oluþmaktadýr. Bundan dolayý, büyük baþ hayvanlarda (Süt sýðýrý, besi sýðýrý, koyun vb) yem deðiþikliklerinin en az 10 güne yayýlarak kademeli olarak yapýlmasý, ishal ve benzeri problemlerin azaltýlmasýnda, ayrýca bu dönemde meydana gelebilecek verim kayýplarýnýn ortadan kaldýrýlmasýnda önemli bir rol oynamaktadýr.