Büyükbaþ hayvanlarýn beslenmesinde en önemli iþlem iþkembedeki yararlý bakterileri beslemektir. Besin maddeleri iþkembeye ham halleri ile gelir ve burada parçalanýrlar. Besin maddelerinin sindirimi baðýrsakta baþlar iþkembede tamamlanýr.

  Karma yem üretiminde bu gereksinimler dengeli bir þekilde hesaplanmalý ve formüle edilmelidir.. Protein ve Enerji dengesizliði verimin düþmesine ve bazý arazlar görülmesine neden  olur. 

  Bu nedenle Enerji ve protein dengesi yem kalitesini belirleyen önemli bir etken olmakla beraber  hayvan saðlýðý ve et süt verimine etkiside önem arzetmektedir. 

   Eðer iþkembede enerji – protein dengeli yem kullanmazsak, bazý beslenme rahatsýzlýklarý görmemiz kaçýnýlmazdýr. Yine bu dengesizlik üretim açýsýndan da bazý kayýplara uðramamýza neden olur.

   Kandaki toplam protein ve üre miktarýnýn yükselmesine buna baðlý olarak hormonal yapýnýn etkilenmesine ve döl tutmada bazý problemler görülmesine neden olur.  

   Protein ve Enerji dengesizliði olan yemlerde görsel olarakta hayvanlarýmýzda bunu tespit etmemiz ve  dýþkýlarýndan bunu gözlemlememiz  mümkümdür.

  Örneðin; Yüksek protein ve düþük Enerji veya düþük protein yüksek enerji hayvan dýþkýsýnýn cývýklaþmasýna sebep olarak görülebilir.