HAYVANLARDA ÝSHAL

  Süt sýðýrlarýnda seyrek olmakla beraber, buzaðýlarda sýkça gözlenen ishal, aþýrý su kaybý ve süt düþmeleri ile buzaðýlarda geliþme bozukluklarýna yol açan bir rahatsýzlýktýr.

 Oluþma Nedenleri:

 1. Hayvanlarýn alýþma süresine tabi tutulmadan yapýlan ani fabrika yemi deðiþiklikleri,

 2. Fazla miktarda fabrika yemiyle birlikte az miktarlarda saman (silaj) yedirilmesi,

 3. Saman (silaj) gibi yemlerin kesim uzunluklarýnýn çok kýsa olmasý (Örneðin, mýsýr     silajýnýn çok ufak doðranmýþ olmasý veya kuru otun patosdan geçirilmesi) ve     bununla birlikte partikül büyüklüðü çok ufak toz yemlerin yedirilmesi,

 4. Fabrika yemine ilaveten hayvanlara kýrýlmýþ tahýllarýn fazla miktarda yedirilmesi,

 6. Bozulmuþ, küflenmiþ, ýsýnmýþ veya donmuþ saman (silaj) ile yemlerin yedirilmesi,

 7. Baðýrsaklarý irkiltici özelliði olan yem maddelerinin kullanýlmasý (pancar posasý,üre)

 8. Buzaðýlara doðumu takiben fazla miktarda aðýz sütü veya normal süt verilmesi,

 9. Buzaðýlara sütten kesilmeyi takiben fazla miktarda ve aniden fabrika yemi     yedirilmesi,

 10. Ýneklerde ve buzaðýlarda gözlenen ve ishale neden olan mikrobiyal hastalýklar,

 

Tedavi ve Korunma þekli:

  Ýneklerde ve buzaðýlarda gözlenen ishali önlemek için, yemler, özellikle de fabrika yemleri hayvanlara azar azar 7-10 gün içerisinde alýþtýra alýþtýra verilmelidir. ZORUNLU KALINMADIKÇA FABRÝKA YEMÝ DEðÝþÝKLÝKLERÝNE GÝDÝLMEMELÝDÝR. Eðer böyle bir zorunluluk varsa mutlaka hayvanlar yeni fabrika yemine alýþtýrýlmalýdýr. Kesinlikle ilave tahýl kýrmalarýndan kaçýnýlmalýdýr. Buzaðýlar sütten kesilmeyi takiben azar azar fabrika yemi yedirilerek bu yeme alýþtýrýlmalýdýr. Koruyucu önlem olarak hayvanlara mutlaka kaliteli kuru ot verilmelidir. Hayvanlarýn önünde her zaman temiz su bulundurulmalýdýr. Önerilen beslenme programlarý takip edildiði takdirde beslenmeye baðlý ishal olgularýna rastlanmayacaktýr. Mikrobiyal hastalýklardan dolayý gözlenen ishal vakalarýnda ise en kýsa sürede bir Veteriner Hekim’e baþvurulmalýdýr.