ÇÝð SÜT KALÝTESÝ

KALÝTELÝ SÜT HERKESE KAZANDIRIR

  Bunun tam tersini de söyleyebiliriz. Kalitesiz süt herkese kaybettirir. Süt kalitesi ineðin memesinden çýkmadan önce baþlar. Süt saðýldýðý andaki kalitesinden daha kaliteli olamaz. Pastörizasyon ve UHT iþlemleri sütü olduðundan daha kaliteli hale getiremez.

  Bilindiði gibi meme iltihaplarýna “mastitis” adýný veriyoruz. Mastitis görünür halde ise, yani ineðin memesi kýzarmýþ, þiþmiþ ve süt bozuk pýhtýlý ise zaten sütün kullanýmý söz konusu deðildir. Süt atýlýr. Ýneðin tedavisine giriþilir. Ancak, görünmeyen, gizli, sinsi mastitis varsa ineðin memesi ve sütü normal görünür. Gizli mastitis sinsi bir düþman olduðundan ineðin memesini için için köreltir, baþka ineklere mikrobun bulaþmasýna zemin hazýrlar, süt miktarýný azaltýr, fakat adý üstünde “gizli” olduðundan kendini göstermez, gerekli önlemlerin alýnmasý gecikir. Gizli mastitis yapan baþlýca etkenlerden biri Staphylococcus aureus adý verilen akýllý bir mikroorganizmadýr. Bu etken doku içerisine gizlenerek etrafýna bir duvar örer. Antibiyotiklerin etkisinden kurtulmayý baþarýr. Gözle görülmeyen bu tip gizli mastitisler baþta CMT testi olmak üzere çeþitli testlerle anlaþýlýr. Bu testler sütün somatik hücre sayýsý ya da elektrik geçirgenliði, kimyasal maddelerinin deðiþimi ile ilgili testlerdir.

  Sütte gizli mastitisi belirleyen en önemli bulgu sütün somatik hücre sayýsýdýr. Somatik hücreler meme içerisindeki mikroorganizmalara karþý vücudun mücadelesini gösteren lökositlerdir. Bu sayý ne kadar çoksa savaþ o kadar hýzlýdýr. Somatik hücre sayýsý memedeki yangýsal reaksiyonun þiddetine göre artar. Dolayýsýyla somatik hücre sayýsý yüksek sütler, kalitesiz sütlerdir. Görüldüðü gibi süt kalitesi memenin içinde baþlýyor. Çünkü sütün üretildiði hücrelerin saðlýðý ile ilgili olarak süt kaliteli ya da kalitesiz olarak memeden çýkabiliyor.

  Gizli mastitisli memede süt yapýcý hücreler tahrip olduðundan, sütün miktarý, içerdiði kazein, yað, kuru madde, protein, laktoz miktarlarý azdýr. Üretici daha az süt elde ettiði gibi, sütü iþleyen mandýra ya da fabrika gibi üniteler de daha az mamül elde ederler. Daha az mamul elde etmekle kalmayýp, düþük kaliteli mamüller elde ederler. Kalitesiz bir sütten kaliteli mamul elde edilemez.

  ABD’de yapýlan çalýþmalarda sütün miktarýnda somatik hücre sayýsýna, dolayýsýyla yangýsal reaksiyonun þiddetine baðlý olarak % 6 ila % 29 arasýnda azalma olurken, süt proteininde
% 1,4 , toplam kazeinde %18, potasyumda % 9,5, kalsiyum miktarýnda % 66, yaðda % 8,5, yaðsýz kuru madde de % 1,5-8, yaðda % 10.5, laktoz’da % 5-30 oranýnda azalma söz konusu olur. Böylece sütten elde edilen peynir, tereyaðý gibi mamüllerde de eksik üretim ve dolayýsýyla bu üretimi yapanlarýn kaybý ortaya çýkacaktýr.

  Süt memenin henüz içindeyken ve saðýldýktan sonra süte geçen mikroorganizmalarýn birer mikroskobik canlý olduðunu ve milyonlarca olduklarýný unutmamak gerekir. Mikroorganizmalarda diðer canlýlar gibi beslenirler ve artýk çýkarýrlar. Artýklarýný süte býrakýrlar.

  Daha sonraki safhalarda mikroorganizmalar UHT ya da pastörizasyon teknikleriyle yok edilseler bile canlýyken süte býraktýklarý artýklar hiç bir þekilde yok olmaz. Bu da kalitesiz süte ve giderek kalitesiz mamüle sebep olur. Diðer yandan gizli mastitislerde sütte enzim aktiviteleri artar. Ýki önemli enzim, Plasmin ve Lipase enzimleri, sütte yaðlarýn ve proteinlerin yýkýmlanmasýna neden olurlar. Bu enzim aktiviteleri yað ve protein azalmasýna, ayný zamanda sütte ya da mamüllerinde acýlaþmýþ tada yol açarlar.

  Plasmin ayný zamanda sütte jelleþmeye sebep olduðu gibi, ýsýl iþlemlere de dayanýklýdýr. Lipase ve plasmin enzimleri yine UHT ve pastörizasyon iþlemlerine dayanýklý olduklarý için, bu iþlemler sütün kalitesini yükseltmez. Çið sütte tuzlu tad, kötü koku ve acýlaþma lipase ve plasmin enzimlerinin aktivitelerini, ayný zamanda somatik hücre artýþýný gösterir.

 Gizli meme yangýlarý peynir yapýmýnda mayanýn çalýþma zamanýný kötü yönde etkiler, telemenin gevþek olmasýna neden olur. Bu da peynirin, miktarýnýn az olmasý yaný sýra, kalitesiz olmasý sonucunu doðurur. Miktar konusunda fikir vermesi açýsýndan örnek verirsek; somatik hücre sayýsý 340.000’den 240.000’e düþtüðünde peynir verimi % 1, somatik hücre sayýsý 640.000’den 240.000’e düþtüðünde peynir verimi % 3.3 oranýnda artar. Ayrýca raf ömrünün uzamasý da önemli bir kazançtýr.

 Görüldüðü gibi gizli mastitis süt sýðýrcýlýðý yapan üreticinin sütünü çalarak, üreticiye zarar verir. Ýnekler arasýnda yayýlan mikroorganizma ineklerin memelerinin kurumasýna, erkenden sürüden çýkmalarýna, dolayýsýyla büyük ekonomik kayýplara sebep olur. Sütü alýp iþleyen süt fabrikasý ya da mandýralarýn mamul randýmanlarýný ve kalitelerini olumsuz yönde etkiler. Sütü ya da süt mamülünü tüketen insanlarýn kalitesiz, gýda deðeri azalmýþ, lezzetsiz, acýlaþmýþ mamüllerle karþý karþýya gelmesi problemi ortaya çýkar. En baþýnda söylendiði gibi kaliteli süt herkese kazandýrýr ya da kalitesiz süt herkese kaybettirir.

Ne yapýlmalý?
1- Saðým öncesi ve saðým sonrasý teat-dip (daldýrma)
2- Saðýlýrken kuru ve temiz memeler
3- Uygun saðým teknikleri
4- Aþýlama (Lysigin Mastitis Aþýsý)
5- Kuru dönem tedavisi
6- Problemi giderilemeyen ineklerin sürüden çýkarýlmasý
7- Sütü saðarken ve saðdýktan sonraki temizliðe dikkat etmek.
8- Sütü saðdýktan hemen sonra soðutmak ve soðuk zinciri hiçbir zaman bozmamak

Sütü üretenleri, tüketenleri ve iþleyenleri koruyacak bu önlemleri süt üreticisine anlatmak-öðretmek ve uygulanmasýný saðlamak herkesin görevi olmalýdýr.